0 st: 0 Kr 0
Frakt
25 Kr
inkl. frakt Totalt
0 Kr
Till Kassan
0 varor
 

Synundersökning

Hos oss prutar vi inte på synundersökningen
Ingen synundersökning är den andra lik, allt bygger på ditt personliga synfel. En fullständig syn- och ögonundersökning ska innehålla flera olika delar.

Refraktionen är en del, det vill säga då optikern tar fram den styrka på glasen som ger bästa seendet. Optikern ska också kontrollera hur dina ögon ser ut, både de yttre delarna och inne i ögat t.ex. på ögats lins.

Optikern gör även en anamnes dvs. en informationsinsamling om hur du arbetar, vad du har för fritidsintressen, om du vistas i speciella miljöer, eventuell medicinering och andra viktiga bitar som optikern behöver veta om dig för att kunna göra en fullständig bedömning om vilket behov du har. Optikern har liksom all hälsopersonal tystnadsplikt.

När dessa delar är klara informerar optikern dig om vilka alternativ som finns och vad som passar dig bäst och gör en ordination. I butiken kan du sedan välja den glasögonbåge som passar dig och ditt seende bäst.

När det gäller kontaktlinser kan du välja att handla dessa i butiken eller få kontaktlinserna hemskickade en gång i månaden. Du kan även handla här i vår webshop.

Vi utför också syntester för körkortstillstånd.

Prislista synundersökningar

Synundersökning 395 kr
Kontaktlinsundersökning 495 kr
Syntest (autorefraktor) 0 kr
Nytillpassning inkl. provlinser 750 kr
Syntest för körkortsintyg 140 kr
Tryckmätning 95 kr
Syntest för körkortsintyg C D 175 kr (för kunder under 45 år, äldre än 45 år hänvisas till läkare)
Olika synfel:

Närsynthet – Myopi – När man är närsynt ser man bra på nära håll men oskarpt på avstånd. Detta beror på att ögats optiska system bryter för starkt och då hamnar bilden av det vi ser på avstånd framför näthinnan vilket ger en suddig bild.

Översynthet – Hyperopi – vid översynthet bryter det optiska systemet för lite vilket ger en oskarp bild på nära håll och personen ifråga kan lida av huvudvärk, trötthet och andra diffusa problem. Detta beror på att linsen försöker ”zooma” för att se bättre hela tiden vilket gör att översynta upplever trötta ögon. Unga människor kan ackommodera (spänna ut) linsen så att de inte besväras så mycket men den kraften avtar med åldern.

Astigmatism – kommer sig av att hornhinnan eller linsen inte är sfärisk utan lite kupig i olika riktningar. Detta kan man märka på att bokstäver flyter ut lite åt något håll eller att ett runt föremål kan upplevas som ovalt. Här hamnar bilden av det man ser på två olika ställen på näthinnan. Ofta lider astigmatikern av huvudvärk.

Ålderssynthet – Presbyopi – är ett naturligt fenomen som dyker upp i 40-45 års åldern. Problem som att texten plötsligt känns mycket mindre och att ljuset inte är tillräckligt när man läser brukar vara de första symptomen. Hör du dig själv säga ”Armarna räcker inte till” när du läser tidningen är du förmodligen presbyop. Detta beror på att linsen stelnar av ålder och inte kan ”zooma” ordentligt längre.